Uitbreiding van een villa

Uitbreiding van een villa

 

Op en ‘top’ houten buitenbekleding

 

Voor deze uitbreiding werden de platgetreden paden van de traditionele architectuur verlaten en koos de jonge architect ervoor het nieuwe volume volledig, dak incluis, te bekleden met ceder.

  

Oorspronkelijk hadden de architect en de eigenaars van deze villa, gelegen in de provincie Luik, een uitbreiding op de begane grond in gedachten. Helaas moest dit idee al snel opzij geschoven worden vanwege de stedenbouwkundige voorschriften. Alleen een oplossing met een oversteek, zoals een carport, was toegestaan om de villa te vergroten met een garage, twee kinderkamers, een doucheruimte, een speelkamer en een bureau. De architect heeft zich heel creatief moeten tonen om het project te laten goedkeuren door de bevoegde overheden, de materiaalkeuze was daarentegen veel makkelijker. Hout was een vanzelfsprekende keuze omdat een familielid van de bouwheer in de houtsector werkt. De bouwheer heeft, geconfronteerd met de complexiteit van de uitvoering, wel beroep gedaan op een professionele schrijnwerker.

 

Inspiratie

Tijdens zijn opleiding ontdekte  de architect dankzij een vriend een gelijkaardig project in Duitsland. De houten ‘enveloppe’ werd in dat project horizontaal uitgevoerd. Een oplossing die de architect niet wilde voorschrijven om esthetische problemen met een niet-homogene vergrijzing van de bekleding te vermijden. Hij verkoos dus een verticale uitvoering. De uniforme veroudering van de houten buitenbetimmering is trouwens één van de elementen waar de architect het meest tevreden over is. De werf werd 4 jaar geleden opgeleverd en de gevelbekleding in Western Red Cedar is mooi verouderd en heeft zelfs een lichtoranje schijn behouden.

 

Weinig traditionele uitbreiding

Bij het zien van het voorontwerp waren de bouwheren wel verrast, geeft de architect toe. Het was allesbehalve een traditionele chalet, de onconventionele aanpak heeft wat uitleg vereist maar de bouwheren waren snel overtuigd. Om toch een zekere continuïteit te behouden met de bestaande woning werd voorgesteld om de gevelbekleding van de uitbreiding ook te gebruiken voor een deel van het bestaande gebouw.

 

De expertise van de schrijnwerker

Eenmaal het architecturale project en de afmetingen bepaald waren, kon de jonge architect rekenen op de vakkennis van de schrijnwerker om over een aantal keuzes te overleggen en de technische details te verfijnen. De ervaring van de schrijnwerker was van onschatbare waarde, zegt de architect, die nog maar net gestart was.  Het overleg met de architect heeft ons toegelaten om heel wat details op te lossen omdat sommige elementen, technisch gezien, zeer moeilijk te tekenen waren, zegt de schrijnwerker.

 

Groot dakraam

Door het niveauverschil tussen de villa en de aanbouw werd de nok van de uitbreiding verhoogd om op die manier de bewoonbare ruimte te vergroten met een mezzanine, verlicht met een raampartij in het dak. Het driehoelige deel van het daktimmerwerk voor de schuifpui was één van de krachttoeren van dit project, legt de schrijnwerker uit. Andere uitdagingen waren de moeilijk te tekenen aansluitingen,  de belasting van het 2m brede raamkozijn op de structuur en de hoeveelheid personeel voor de plaatsing.

 

Houtskelet

De andere grootste moeilijkheid betrof de vloerstructuur in gelijmd gelammeleerde liggers van de eerste verdieping omdat ze de uitkraging en de volledige belasting moest kunnen opvangen. Voor de assemblage werd beroep gedaan op een ingenieur om de stabiliteit te verzekeren en de skeletbouw stijver te maken. De struktuur telde ongeveer 18 profielen aan de balkuiteindes (23×40 cm) en deze werden allemaal verstevigd met 8 schroeven.

 

Dubbel dak

Tijdens zijn studies heeft de architect stage gelopen bij een metaalbouwbedrijf gespecialiseerd in industriële hangars.  Ervaring die hij goed heeft kunnen gebruiken bij het realiseren van het dubbele dak. Ik heb de principes van het Duitse project aangepast vooral wat betreft de aansluitingen van het dak en de helling van de dakvlakken. Het dak bestaat eigenlijk uit een eerste metalen industriële dakstructuur waarop een lattenstructuur werd aangebracht om de gevelbekleding op te bevestigen (zie details op de illustraties).

 

Oog voor detail

Er werd zeer veel aandacht besteed aan de afwerking. Op het hellende vlak van het dak was het onmogelijk om in het verlengde van de vertikale gevelbekleding te blijven door de snijhoek. Nochtans merkt niemand dit. De afvoer van het regenwater werd geïntegreerd achter de gevelbekleding. De garagepoort, bijna onzichtbaar voor het achteloze oog, is een ander voorbeeld van de detailafwerking. 

 

Duur van de werken en prijs

De bouwheer heeft de voorbereiding van de werf (afbreken van de garage achteraan) voor zijn rekening genomen. Daarna is de schrijnwerker gestart met de structuur in gelijmd gelamelleerde elementen en de gevelbekleding. Na zes maanden waren de werken voltooid. De uitbreiding heeft iets minder dan 115.000 euro gekost voor een grondoppervlakte van 54 m², 32 m² bewoonbare oppervlakte op de eerste verdieping en 34 m² voor de garage en de carport. Het project werkt inspirerend want de schrijnwerker werd al gevraagd voor een gelijkaardige realisatie. Wordt vervolgd…

Postcode : /
Buitenbetimmering : Ceder
Gemeente : /
Gelabeld hout : /
Functie :
Vloer : /
Aard van het project : Uitbreiding
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Vuren
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /
string(0) "" string(0) ""


- |

T.
F.
M.
E.
W.