Renovatie van een bijgebouw aan de achterzijde van een omsloten gebouw

Een oud te renoveren bijgebouw, een ondergrond van erbarmelijke kwaliteit en een werf te midden van het stadscentrum … Talrijke eigenaars zullen zich herkennen in dit beginscenario. Met de focus op hout, heeft architect Rémi Mouligneau de achterzijde van de woning omgeschapen tot een aangename, moderne en comfortabele ruimte.

Gelegen in het centrum van Namen, moest het gebouw gerenoveerd worden ter hoogte van een oud bijgebouw aan de achterzijde van het gebouw. Dit bijgebouw dat een badkamer en een washok herbergde, was opgetrokken in metselwerk met een bakstenen buitenbedekking. Helaas kampte het met stabiliteitsproblemen die te wijten waren aan funderingen op een opgehoogde ondergrond en de ruimte was slecht geïsoleerd.

Lichte materialen

Om het risico op structuurproblemen die verband houden met de slechte draagcapaciteit van de ondergrond tegen te gaan, heeft Rémi Mouligneau qua materiaalkeuze voor lichte oplossingen gekozen: cellenbeton voor het dragend metselwerk, houtbouw voor het plat dak en houten gevelbekleding voor de buitenbedekking. Het is belangrijk om het gewicht van de nieuwbouw tot een minimum te beperken, licht hij toe. Voorts heeft de moeilijke toegankelijkheid van de werf aan de achterzijde van een omsloten terrein ook bijgedragen tot de keuze voor hout, dat makkelijker transporteerbaar is dan andere materialen.

Esthetisch streven

Er werd geopteerd voor een horizontaal geplaatste, opengewerkte gevelbekleding om de aanwezigheid van het bijgebouw in de tuin te verlichten, legt de architect uit. Behalve deze lichtheid en de esthetische kenmerken, biedt dit bouwprincipe ook het voordeel van de flexibele uitvoering, met name om de wanden en de deuren van het vlak naast het bijgebouw gelegen tuinhuisje te bekleden. Een geslaagd resultaat wat de integratie van de ruimten betreft.

Afzelia doussié

In het begin twijfelde de architect voor de opengewerkte gevelbekleding tussen cederhout en afzelia doussié. Na een gesprek met de aannemer werd er snel beslist aangezien afzelia doussié immers talloze voordelen biedt zoals een ruime beschikbaarheid, een hoge stabiliteit en duurzaamheid, zelfs zonder speciale behandeling, een makkelijke bewerking, maar ook en vooral een weerstand tegen mechanische schokken (zoals fietssturen), dankzij zijn hoge dichtheid.

Samenhang tussen de binnen- en de buitenkant

Om te zorgen voor de expressieve samenhang, heeft de architect deze houtsoort gekozen voor de deurlijsten, de ramen en zelfs het badkamermeubilair. Zoveel keuzemogelijkheden die bijdragen tot de visuele eenheid van zowel de binnen- als de buitenruimten.

Technisch detail

Er is niets bijzonders aan dit project, geeft Rémi Mouligneau toe, maar de verzorgde afwerking springt in het oog. Gelet op de kleinschaligheid van het project, is de hoofdaannemer zelf belast met de uitvoering van deze gevelbekleding, met veel aandacht voor de details van de uitvoering: de verbinding van de versteklatten, de in de gevelbekleding geïntegreerde deur van het tuinhuisje, het latwerk van de horizontale, trapeziumvormige buitenbetimmering om stilstaand water te voorkomen en het werk duurzaam te maken.

Meer info
Architect: Rémi Mouligneau
Budget: 25.000 €

Postcode : /
Buitenbetimmering : Afzelia
Gemeente : Namur
Gelabeld hout : /
Functie : Eengezinswoning
Vloer : /
Aard van het project : Renovatie
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : Afzélia
Andere : /


Rémi Mouligneau