Organische lichtarmatuur

Hout plooit zich in alle mogelijke bochten voor de jonge Belgische ontwerper Maarten De Ceulaer. De designer heeft uit massief hout organische vormen gecreëerd en deze volgestopt met LED-lichtjes.

Maarten De Ceulaer studeerde aan Sint-Lukas in Brussel en de Design Academy Eindhoven en is een aanhanger van artisanale experimenten en materialenstudies. Zijn collectie Grid Series is hier een perfecte illustratie van.

Digitalisering van hout

Mijn oorspronkelijke idee was om te werken rond de digitalisering van hout, legt de ontwerper uit. Ik wou een natuurlijk materiaal combineren met artificiële intelligentie en gewone houtplanken omvormen tot een haast virtuele 3D oppervlakte.

Techniek

Om het hout te kunnen vormgeven en buigen heeft de ontwerper een freestechniek toegepast waarbij langs beide zijden van de plank een raster van groeven wordt aangebracht. Op die manier worden de houtplaten veel elastischer en soepeler. Ik heb deze techniek niet uitgevonden, vertrouwt hij ons toe. Tijdens mijn zoektocht naar mogelijkheden om mijn ontwerp uit te werken, heb ik het Zwitserse bedrijf Dukta leren kennen dat gespecialiseerd is in frezen en buigen van hout. Het heeft heel wat toonaangevende realisaties op haar naam staan en heeft met veel enthousiasme aanvaard om me te helpen.

Noten en linden

De keuze van de houtsoorten was cruciaal. De collectie Grid Series bestaat uit twee ontwerpen. De wandverlichting werd uitgevoerd in notenhout en de hangende armatuur in linden. We moesten er vooral over waken dat het hout zo elastisch moglijk bleef en we moesten vermijden dat het zou barsten op het moment dat we het in de gewenste vorm plooiden, vervolgt hij.

Precisiewerk

Om de groeven in de panelen te maken, heeft de Brusselse ontwerper eerst een stramien op beide zijden van het paneel aangebracht om zich ervan te vergewissen dat de lijnen elkaar niet overlapten. De bedoeling van dit precisiewerk was om zoveel mogelijk materie te verwijderen om het hout te kunnen plooien. Het buigen gebeurde vervolgens met stoom. Twee heel delicate procedures want een kleine fout bij het frezen of buigen had ervoor kunnen zorgen dat de ontwerper helemaal opnieuw had moeten beginnen.

LED-verlichting

Eenmaal in de gewenste golvende vorm gebogen, werd de houtplaat in een mal geplaatst om zijn vorm te behouden. De volgende stap was het integreren van het elektrische circuit voorzien van tientallen leds. Dit circuit werd volledig op maat gemaakt door mijn partner Lux-Lumen, een bedrijf waar ik vroeger al mee samenwerkte. Dit is geen gewone verlichting want ze kan aangesloten worden op een computer om de verlichting te programmeren.

Afwerking

Zonder alle geheimen prijs te geven, legt Maarten De Ceulaer uit dat voor de afwerking de rastergroeven worden opgevuld met hars. Een schuurbeurt en een laagje vernis zorgen vervolgens voor het uiteindelijke resultaat.

Lichtobjecten

De Grid Series werd ontworpen in opdracht van de galerij Victor Hunt Designart Dealer. Na de ontwerpfase waren nog 3 tot 4 weken nodig voor de productie. De ontwerper besluit: Ik heb ervan genoten om deze opdracht van ontwerp tot afwerking te hebben kunnen uitvoeren in samenwerking met mijn verschillende partners. Ik sta uiteraard open voor voorstellen maar ik ben niet meteen van plan het concept in andere niches te gebruiken dan verlichting. Een nieuwe versie van het ontwerp met een warmere verlichting is momenteel in productie voor een project in Bazel. Wordt vervolgd …

Meer informatie :

Maarten De Ceulaer

www.maartendeceulaer.com

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : null
Functie :
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : Noten en Linde
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /


Maarten De Ceulaer