Cilindervormige zoutloods in Grobbendonk

Indrukwekkende houten dakstructuur

Hoe kan je 5000 ton strooizout op een efficiënte manier opslaan in een gebouw? Op die vraag geeft Goossens & Partners architecten en ingenieurs een antwoord met het ontwerp voor een zoutopslagloods in Grobbendonk. Het resultaat is een cilindervormig gebouw met een indrukwekkende houten dakstructuur.

Voor de ontwikkeling van het project werkte ‘Goossens & Partners architecten en ingenieurs’ samen met de ingenieurs van het studiebureau UTIL. We hadden al eerder met het studiebureau samengewerkt en kozen hen ook voor dit project omdat ze atypisch kunnen denken en zoeken naar innovatieve oplossingen, vertelt projectleider Karel Bauwens.

Flexibel ontwerp

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf de opdracht voor deze strategische opslagloods. Het ontwerp moest aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. Zo mocht men geen kolommen gebruiken en moesten er twee tegenoverliggende poorten zijn, toegankelijk voor grote vrachtwagens. Het eindresultaat is zeer flexibel: de poortopeningen zijn verplaatsbaar in de schil en aanpasbaar in functie van de context.

Inspirerende samenwerking

De dakstructuur bestaat uit gelamelleerde houten liggers die de volledige ruimte van 32m diameter overspannen. Voor de overkapping van het gebouw werkte de hoofdaannemer van deze overheidsopdracht samen met Korlam NV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en montage van gelamelleerde houten constructies. Ons oorspronkelijk idee was om gedeeltelijk met staal te werken, dankzij Korlam zijn we uitgekomen bij een oplossing met 100% hout, zegt Karel Bauwens.

Atypische ronde vorm

De keuze voor hout kwam er deels op vraag van de klant, die een duurzaam gebouw wilde. In het ontwerp is er veel aandacht voor duurzaam materiaal: de prefab betonnen keerwanden dragen een houtskeletgevel in recuperatiehout en PEFC gelabelde eik. Maar hout was ook de beste oplossing voor de constructie die we voor ogen hadden, vertelt Karel Bauwens. De atypische ronde vorm minimaliseert de benodigde draaicirkels én de ingenomen ruimte met ca. 50%. De compacte vorm maximaliseert ook het opslagvolume en reduceert het materiaalgebruik ten opzichte van een rechthoekige loods. Een van de voordelen van hout is dat het ook bestand is tegen calciumchloride zonder bijkomende behandeling, in tegenstelling tot klassieke materialen zoals staal. Ideaal dus voor de opslag van zout.

Uitdagingen

Omdat het om een utiliteitsgebouw gaat, bestond de uitdaging erin om met weinig materiaal vele oplossingen te bieden. Het hele project was een grote wisselwerking tussen structuur en architectuur, zegt Karel Bauwens. Een voorbeeld daarvan is de verhoogde dakkapel in het midden van het gebouw. Die heeft ook een positieve invloed op de binnenruimte. De oculus in het midden van de dakstructuur zorgt voor daglicht en natuurlijke ventilatie, wat belangrijk is voor het zout. Vaktechnisch was de montage de grootste uitdaging. Om de draaistructuur van het dak te kunnen assembleren, werd er op de werf een tijdelijke structuur gebouwd in het midden van het gebouw.

Nieuwe typologie

In plaats van telkens andere oplossingen te zoeken voor dezelfde praktische problemen, wil het ontwerp een nieuwe typologie zijn voor dit soort van gebouwen. Het is de bedoeling dat men dit gebouw, met wisselende diameters en poortopeningen, ook op andere sites kan realiseren, vertelt Karel Bauwens. De opslagloods is dus reproduceerbaar.

 

Meer info

Ontwerp: Goossens & Partners architecten en ingenieurs bvba, www.gp-ai.be

Opdrachtgever: Agentschap Wegen en Verkeer

Mandataris van de opdrachtgever: Het Facilitair Bedrijf

Studiebureau: UTIL, www.util.be

Houten structuur: Korlam, www.groepterryn.be/korlam

Oppervlakte: 800m²

Budget (excl. btw en erelonen): €545.500

 

Postcode : /
Buitenbetimmering : /
Gemeente : /
Gelabeld hout : null
Functie :
Vloer : /
Aard van het project :
Parket : /
Ligging :
Trap : /
Structuur : /
Binnenschrijnwerk : /
Buitenschrijnwerk : /
Andere : /


- Goossens & Partners architecten en ingénieurs