Waarom hout?

Hout heeft een gunstig effect op het binnenklimaat. Een Finse studie over het binnenklimaat van de woning (doc) toont aan dat het gezonder wonen is in een omgeving met veel hout. Houten vloeren, wanden, plafonds en meubilair fungeren als buffer, als vochtregelaar. Als het vochtgehalte van de omgeving te hoog is, zal het hout vocht opnemen; als de lucht daarentegen te vochtig is, zal het hout vocht afgeven. Het natuurlijke absorptievermogen van (onbehandelde) houtoppervlakken houdt de luchtvochtigheid dus stabiel. En dat speelt een grote rol in het wooncomfort!

Gezond

De comfortzone voor de mens ligt tussen 45% en 65% relatieve luchtvochtigheid. Is het klimaat vochtiger? Dan remt dit ons natuurlijke koelsysteem. Het voelt niet alleen onaangenaam, maar het schaadt ook onze gezondheid. Het omgekeerde is ook nefast. Ligt de luchtvochtigheid heel laag? Dan drogen onze slijmvliezen uit en stijgt het risico op infecties.

Door als buffer op te treden stabiliseert hout het vochtgehalte in de woning en houdt het binnen de grenzen van de comfortzone. In dat comfortklimaat zijn ook schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief. Bovendien vermindert hout ook het risico op allergieën, astma en infecties van de luchtwegen.

Hygiënisch

Hout is ook heel geschikt voor in de keuken. Onderzoekers vergeleken de overlevingskansen van bacteriën op hout, plastic en staal. Het resultaat? Bacteriën hebben veel minder overlevingskansen op hout. Voor rechtstreeks contact met voedingswaren verdient hout dus duidelijk de voorkeur.

Zuinig

Meer dan 70% van het houtvolume bestaat uit lucht! Het is een poreus materiaal, het weegt dus weinig en isoleert toch zeer goed. In vergelijking met andere materialen heeft het ook een heel lage thermische geleidbaarheid (doc). Dat betekent dat gebouwen met of van hout een goede energiehuishouding hebben. Dankzij een zeer lage effusiviteit van 400 W/K.m²√s (dit is de gevoelstemperatuur, het vermogen om thermische energie uit te wisselen) geeft hout – in tegenstelling tot veel andere materialen –  een gevoel van warmte bij contact met de huid. Door zijn laag warmtegeleidingsvermogen is hout efficiënt om koudebruggen te beperken. Dus: geen koudestraling of condenswater. Hout voelt altijd warm aan, het koelt traag af en warmt traag op. Veel stoken of koelen in een kamer met hout is dus niet nodig. En dat bespaart energie.

Van alle bouwmaterialen vraagt hout bovendien het minste grijze energie.

Hieronder ziet u hoeveel energie een grondstof nodig heeft van bij de productie over de verwerking en het vervoer tot de recyclage.

grijze energie
MJ/m³ MJ/kg
naaldhout 1.380 3,73
beton 3.180 1,38
baksteen 5.170 2,50
staal 25.200 31,92
aluminium 517.700 227

Zo zal voor een balk van 4 m overspanning met een gelijkmatig verdeelde belasting van 250 kg/m, een balk in naaldhout van 8 x 23 cm vereist zijn, hetzij 26,4 kg. Bij een stalen IPE 120 balk wordt dat 41,6 kg, en bij een balk in gewapend beton met een zijde van 10 cm is dat 200 kg.

In termen van grijze energie stelt deze balk het volgende voor:

in naaldhout 66 MJ
in beton 260 MJ
in staal 1.331,2 MJ

Brandveilig

Bij brand ontstaat een houtskoollaag aan de oppervlakte van de blootgestelde houten elementen. Hout beschermt zichzelf op natuurlijke wijze en is dus een zeer brandveilig materiaal. De houtskoollaag vertraagt de verbranding en beschermt zo de onderliggende houtzones. Houten constructies worden ‘overgedimensioneerd’ zodat ze gemakkelijk een hoge brandweerstand halen.

Comfortabel

Hout voelt behaaglijk aan. Omdat het goed isoleert, is het warm om aan te raken. Het is hygroscopisch en reguleert zo de luchtvochtigheid in een ruimte. En hout is natuurlijk gewoon aangenaam om naar te kijken. Het verwijst naar de natuur, naar levende materie.

Ecologisch

Hout is één van de zeldzame grondstoffen die onuitputbaar zijn. Met behulp van lichtenergie zet fotosynthese de CO2 uit de lucht en het water uit de bodem om tot hout… Milieuvriendelijke magie!  Voor 1 m3 hout moet 1 ton CO2 uit de atmosfeer gehaald worden en daarbij wordt ook nog eens zuurstof geproduceerd. Maar er is meer! Als men 1 m3 hout gebruikt, is het nog eens een ton CO2 minder. Hout is een grondstof die weinig energie verbruikt, en het kan grondstoffen vervangen die voor hun fabricage of verwerking een CO2 emissie veroorzaken die tot 1 ton hoger kan liggen. Bouwt u een woning met hout? Dan zit daar zoveel CO2 in als in de uitstoot van tweehonderd wagens in file gedurende een uur. Opgelet: een bos kan enkel optimaal CO2 vastzetten en zuurstof produceren als het duurzaam beheerd en ontgonnen wordt. Gebeurt er niets mee? Dan ontbinden de bomen na hun dood en komt de CO2 die ze hadden opgeslagen weer vrij.

Hout heeft eerbied voor het bos

90 % van het hout dat in Europa verbruikt wordt, is afkomstig uit Europa.

En op Europees vlak stelt de houtoogst slechts 64 % voor van de jaarlijkse aangroei.

De oppervlakte van het Europese bos neemt jaarlijks toe met 700.000 ha, wat overeenkomt met meer dan 960.000 voetbalvelden!

Het houtvolume in de Europese bossen neemt dus elk jaar toe met 270 miljoen m3. Dit betekent dat er om de 3 seconden een houten woning gezet kan worden zonder dat de bosrijkdom in gevaar komt.

En door hout te kiezen met een label dat verzekert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, draagt u bij tot het voortbestaan van de bossen.

Duurzaam

Er bestaan cultusplaatsen in hout dat reeds meer dan 1000 jaar onbehandeld is!

Het eikenhouten schrijnwerk van het kasteel van Versailles is bijna driehonderdvijftig jaar oud.

De vakwerkhuizen in de streek van Malmédy en Stavelot verkeren nog steeds in goede staat terwijl ze al sinds 1750 bewoond zijn.

De oudste houten woningen in Brugge en Gent dateren uit de zeventiende eeuw.

Allemaal mooie voorbeelden van de duurzaamheid van hout.

Onderhoudsvriendelijk

Veel werk aan hout? Niet als u voor een juiste afwerking kiest! Laat uw houten buitenschrijnwerk maken door een professionele schrijnwerker. Deze kan er een afwerking op aanbrengen die het zal beschermen tegen vocht en die het zijn kleur en stabiliteit zal laten bewaren. Professioneel afgewerkt buitenschrijnwerk in hout kan zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Aan plankenvloeren en parket die afgewerkt zijn met een watergedragen vernis of met uv-technologie is ook weinig onderhoudswerk. En vindt u een natuurlijke grijze look voor uw terras, gevelbekleding en tuinhout mooi? Dan kan u het onderhoud beperken tot een jaarlijkse schoonmaakbeurt met de borstel, zoals voor eender welk materiaal.

Mooi

Last but not least: hout is gewoon mooi! Voor elke toepassing kan u kiezen uit tientallen houtsoorten, met elk hun eigen kleur en tekening. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, in functie van uw eigen smaak. Variatie troef dus!