Waarom hout?

Hout heeft een gunstig effect op het binnenklimaat. Een Finse studie over het binnenklimaat van de woning (doc) toont aan, dat het gezonder wonen is in een omgeving met veel hout. Houten vloeren, wanden, plafonds en meubilair fungeren als buffer, als vochtregelaar. Als het vochgehalte van de omgeving te hoog is, zal het hout vocht opnemen, als de lucht te vochtig is, zal het hout vocht afgeven. Het natuurlijke absorptievermogen van (onbehandelde) houtoppervlakken houdt dus de luchtvochtigheid stabiel. En dat speelt een grote rol voor het leefcomfort!

Gezond

De comfortzone voor de mens ligt tussen 45% en 65% relatieve luchtvochtigheid. Is het klimaat vochtiger? Dan remt dit ons natuurlijke koelsysteem. Het voelt niet alleen onaangenaam, maar het schaadt ook onze gezondheid. Het omgekeerde is ook nefast. Ligt de luchtvochtigheid heel laag? Dan drogen onze slijmvliezen en stijgt het risico op infecties.

Door als buffer op te treden stabiliseert hout het vochtgehalte in de woning en houdt het binnen de grenzen van de comfortzone. In dat comfortklimaat zijn ook schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief. Bovendien vermindert hout ook het risico op allergieën, astma en infecties van de luchtwegen.

Hygiënisch

Hout is ook heel geschikt voor in de keuken. Onderzoekers vergeleken de overlevingskansen van bacteriën op hout, plastic en staal. Het resultaat? Bacteriën hebben veel minder overlevingskansen op hout. Voor rechtstreeks contact met voedingswaren verdient hout dus duidelijk de voorkeur.

Zuinig

Meer dan 70% van het houtvolume bestaat uit lucht! Het is een poreus materiaal, het weegt dus weinig en isoleert toch zeer goed. In vergelijking met andere materialen, heeft het ook een heel lage thermische geleidbaarheid (doc). Dat betekent dat gebouwen met of van hout een goede energiehuishouding hebben.  Dankzij zijn zeer lage effusiviteit (dit is de ‘gevoelstemperatuur, het vermogen om thermische energie uit te wisselen), die 400 W/K.m²√s bedraagt, geeft hout, in tegenstelling tot veel andere materialen, een gevoel van warmte bij contact met de huid. Door zijn laag warmtegeleidingsvermogen, is hout efficiënt om koudebruggen te beperken. Dus: geen koudestraling of condenswater. Hout  voelt altijd ‘warm’ aan, koelt traag af en warmt traag op. Veel stoken of koelen in een kamer met hout is dus niet nodig. En dat bespaart energie.

Van alle bouwmaterialen vraagt hout bovendien het minste grijze energie.

Hieronder vindt u de energie die een grondstof nodig heeft, van zijn productie, verwerking, vervoer,.. tot zijn recyclering.

Grijze energie
MJ/m³ MJ/kg
Naalhout 1.380 3,73
Beton 3.180 1,38
Baksteen 5.170 2,50
Staal 25.200 31,92
Aluminium 517.700 227

Zo zal voor een balk van 4m overspanning met een gelijkmatig verdeelde belasting van 250 kg/m, een balk in naaldhout van 8×23 cm vereist zijn, hetzij 26,4 kg, een stalen IPE 120 balk, hetzij 41,6 kg of een balk in gewapend beton met een zijde van 10 cm, hetzij 200 kg.

In termen van grijze energie stelt deze balk het volgende voor:

in naaldhout 66 MJ
in beton 260 MJ
in staal 1.331,2 MJ

Brandveilig

Bij brand ontstaat een houtskoollaag aan de oppervlakte van de blootgestelde houten elementen. Hout beschermt zichzelf dus op natuurlijke wijze en is dus een zeer brandveilig materiaal. De houtskoollaag vertraagt de verbranding en beschermt zo de onderliggende houtzones. Houten constructies worden ‘overgedimensioneerd’ zodat ze gemakkelijk een hoge brandweerstand halen.

Comfortabel

Hout voelt behaaglijk aan. Omdat het goed isoleert, is het warm om aan te raken. Het is hygroscopisch en reguleert zo de luchtvochtigheid in een ruimte. En hout is natuurlijk gewoon ook aangenaam om naar te kijken. Het verwijst naar de natuur, naar levende materie.

Ecologisch

Hout is één van de zeldzame grondstoffen die onuitputbaar zijn. Met behulp van lichtenergie zet fotosynthese de CO2 uit de lucht en het water uit de bodem om tot hout… Milieuvriendelijke magie !  Voor 1 m3 hout moet dus 1 ton CO2 uit de atmosfeer gehaald worden en wordt ook nog zuurstof geproduceerd. Maar er is meer ! Als men 1 m3 hout gebruikt, is het nog eens een ton CO2 minder. Inderdaad, hout is een weinig energieverbruikende grondstof, die grondstoffen vervangt die voor hun fabricage of verwerking een emissie zouden veroorzaakt hebben van ongeveer 1 ton CO2 meer dan hout. Bouwt u een woning met hout? Dan zit daar zoveel CO2 in als in de uitstoot van tweehonderd wagens in file gedurende een uur. Opgelet: een bos kan alleen CO2 vastzetten en zuurstof produceren, als het duurzaam wordt beheerd en ontgonnen. Gebeurt er niets mee? Dan ontbinden de bomen na hun dood. En komt de CO2, die ze hadden opgeslagen, weer vrij.

Hout heeft eerbied voor het bos

90% van het hout dat in Europa verbruikt wordt, is afkomstig uit Europa.

En op Europees vlak stelt de houtoogst slechts 64 % voor van de jaarlijkse aangroei.

De oppervlakte van het Europese bos neemt jaarlijks toe met 700.000 ha, wat overeenkomt met meer dan 960.000 voetbalvelden !

Het houtvolume in de Europese bossen neemt dus elk jaar toe met 270 miljoen m3. Met dit volume hout kan om de 3 seconden een houten woning geproduceerd worden zonder inbreuk te maken op de bosrijkdom.

En door hout te kiezen met een label dat verzekert dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, draagt u bij tot het voortbestaan van de bossen.

Duurzaam

Er bestaan cultusplaatsen in hout dat reeds meer dan 1000 jaar onbehandeld is !

Het eikenhouten schrijnwerk van het kasteel van Versailles is bijna driehonderdvijftig jaar oud.

De vakwerkhuizen in de streek van Malmédy en Stavelot bijvoorbeeld, zijn nog steeds in goede staat en bewoond sinds 1750.

De oudste houten woningen in Brugge en Gent dateren uit de zeventiende eeuw.

Allemaal mooie voorbeelden van de duurzaamheid van hout …

Onderhoudsvriendelijk

Veel werk aan hout? Niet als u voor een juiste afwerking kiest. Laat een professionele schrijnwer uw houten buitenschrijnwerk maken en een afwerking aanbrengen die het zal beschermen tegen vocht en zijn kleur en stabiliteit zal vrijwaren. In sommige gevallen blijft professioneel afgewerkt houten buitenschrijnwerk zelfs tien jaar aan een stuk onderhoudsvrij! Aan plankenvloeren en parket die afgewerkt zijn met een watergedragen vernis of met uv-technologie is ook weinig werk. En vindt u een natuurlijke grijze look mooi voor uw terras, gevelbekleding, tuinhout? Dan hoeft u ze niet te onderhouden, behalve een jaarlijkse schoonmaakbeurt met de borstel, zoals voor eender welk materiaal.

Mooi

En last but not least: hout is gewoon mooi ! Voor elke toepassing kiest u uit tientallen houtsoorten, met elk hun eigen kleur en tekening. Eindeloos veel mogelijkheden, in functie van uw eigen smaak. Variatie troef!