Houtbouw

Bij houtbouw zijn alle dragende elementen van een bouwconstructie in hout. Twee technieken hebben daarbij de bovenhand: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Ze staan beide garant voor talloze voordelen.

Houtbouw is licht
Een houten bouwconstructie is veel lichter dan een traditionele woning. Zo is het vereiste draagvermogen gemiddeld 1 kg/cm² in plaats van 2,5 kg/cm². Houtbouw vereist dan ook minder zware funderingen. Dat maakt de techniek ook geschikt voor gronden met weinig draagkracht. Ook voor de bouw van extra verdiepingen op een bestaande woning (optoppen) biedt houtbouw vele mogelijkheden.

© Lignum

Snelle bouwtechniek
Houtbouwelementen worden meestal vooraf geassembleerd. Het volstaat dan om op de bouwwerf te monteren en te verankeren op de vloerplaat. Een ruwbouw is zo heel snel water- en winddicht, en klaar voor afwerking. De bouwwerken ondervinden weinig of geen nadeel van de weersomstandigheden.

 © Lignum

Kostenbesparend
Houtbouw gaat snel. Bouwers hoeven dus niet lang dubbele huur te betalen tijdens de werken. Daarnaast leveren ook de lichtere funderingen een besparing op. Bovendien is houtbouw een ‘droge techniek’. Bij de bouw en afwerking van een traditionele woning wordt gemiddeld zesduizend liter water verbruikt. Ook ‘droogstoken’ is bij houtbouw niet nodig.

Natuurlijke isolatie en akoestiek
De thermische isolatie van hout ligt veel hoger dan die van de klassieke bouwmaterialen. Dat maakt houtbouw een duurzame en toekomstgerichte bouwtechniek. Die feilloos inspeelt op de bouwplannen van passief of lage-energiewoningen. Ook de akoestische isolatie van hout (doc) ligt hoog.
Meer weten over het respecteren van de akoestische comfortcriteria in houtconstructies (doc)

Buffer voor woonklimaat
Hout vormt een natuurlijke buffer voor het binnenklimaat: afkoelen en opwarmen gaan trager en gelijkmatiger dan bij andere materialen. Zo blijft de luchtvochtigheid heel wat stabieler, waardoor schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Bovendien verkleint het ook de kans op allergieën en infecties van de luchtwegen.

Houtbouw en verduurzaming
Houtbouw maakt gebruikt van volgens procedé A2.1 verduurzaamd naaldhout.
Meer over houtverduurzaming naar risicoklasse 2

© architect Bernd Frick

Hout voor leefcomfort
Hout voelt ook warmer aan: in vergelijking met een traditionele woning voelt de binnentemperatuur gemiddeld twee graden warmer aan. Comfortabel, maar ook nog een forse besparing op uw verwarmingskosten.

ATG-label
Op basis van de STS-typebestekken kan de houtbouwsector gebruikmaken van de ATG-certificering (Agrément Technique – Technische Goedkeuring). De ATG is een vrijwillig systeem waarmee architecten of aannemers de correcte kwaliteit en toepassing garanderen van bouwproducten.

 

Technische specificaties (STS)
Technische specificaties over timmerwerk (download STS 31)
Technische specificaties over houtbouw en addenda (download STS 23, add1)
Techniesche specificaties over houtmassiefbouw (STS 23.2)

Bouwpremies
Energiezuinige bouwtechnieken – zoals houtbouw – geven recht op verschillende premies. Op de volgende website vindt u hierover meer info van de Vlaamse, Brusselse en Waalse overheden:

Meer over Energieprestaties en Energiezuinig bouwen met hout

© architect Bernardo Bader © architect Bernardo Bader © architect Bernardo Bader

 

 Houtmassiefbouw

Bij houtmassiefbouw bestaan de wanden uit massieve balken die op elkaar worden geplaatst. Het grote verschil met houtskeletbouw is dat de techniek bijna geen verticale bouwelementen met dragende functie gebruikt. Alle belasting wordt horizontaal opgevangen door de weerstand van het hout, loodrecht op de vezelrichting.

Tand en groef
Houtmassiefbouw gebruikt massieve, vierzijdig geschaafde balken. De balken worden boven elkaar geplaatst met een tand-en-groefsysteem. Waar de balken elkaar kruisen, komt een mechanische of halfhouten verbinding.

Doordachte opbouw
De belasting en het droogproces doen het hout zetten, vooral tijdens de eerste jaren. Daarom moet de integratie van ramen, trappen en kolommen in de constructie goed worden doordacht. Ook elektriciteit, wateraanvoer en –afvoer vragen een grondige voorbereiding. Extra elementen toevoegen na de plaatsing is niet evident.

Meer over houtmassiefbouw (pdf)

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een duurzame bouwtechniek die zich plooit naar alle stijlen. De gevel afwerken kan met baksteen, hout, pleister, zink of andere materialen. Aan de buitenkant is niet te zien dat het om houtskeletbouw gaat.

Isolerende bouwtechniek
Bij houtskeletbouw bestaan de binnenwanden uit verticale stijlen in naaldhout, die op 40 of 60 cm van elkaar staan. Het isolatiemateriaal komt daartussen in het binnenblad, en dus niet in de spouw. Voordeel? De isolatiedekens verzakken minder snel. En een koudebrug, koudestraling of condensatie maakt geen kans. Aan de binnenkant van het skelet komen gipskarton- of gipsvezelplaten.

Flexibel en veilig
De huidige houtskeletwanden zijn kwalitatief hoogstaand, maatvast en flexibel. Bovendien is houtskeletbouw niet brandgevaarlijker dan andere bouwmethodes. Bij brand verkoolt het hout langzaam en behouden de niet-verkoolde delen hun sterkte. Vakkundig en milieuvriendelijk verduurzaamd naaldhout staat garant voor een lange levensduur.

Meer over houtskeletbouw (pdf)
Meer over de akoestische isolatie in houtskeletwoningen (doc)

©  www.jonckheere.wood.be © www.arkana.be © Hout Info Bois

 

Energiezuinig bouwen met hout

Renovatie

Isolatie en dakisolatie

Buitenschrijnwerk en glas

Ventilatie

Verwarming

Praktijkvoorbeelden

Nog nuttige links (pdf)top

Energieprestatieregelgeving (EPB)

 

Gerelateerde houtsoorten