De creatieve en praktische richtlijnen voor het ontwerp waren eenvoudig: een woning met een bureaugedeelte voor de ontwerper, rekening houdend met de bosrijke omgeving, de oriëntatie van het perceel en de stedenbouwkundige voorschriften. Een eerder klassieke opstelling die toch wat kunstgrepen vereiste om een paar obstakels te omzeilen en ten volle te kunnen genieten van de uitzonderlijke omgeving.
Aangezien het mooiste uitzicht op het bos langs de noord-westkant lag, hebben we gekozen voor grote raampartijen langs deze zijde van het huis, legt Gert Willemen van het ontwerpbureau e-Projecten uit. Langs de zuidkant opteerden we voor een ommuurde tuin met zwemvijver. Ook langs deze zijde werden grote raampartijen voorzien om maximaal te kunnen genieten van het invallende zonlicht in de winter. De oriëntatie van het perceel, minder geschikt door de grote bomen aan de zuidzijde, heeft het ontwerp bepaald.
De architect wilde materialen gebruiken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en kwam als vanzelf uit bij hout in heel wat verschillende vormen. Heel het gebouw is opgetrokken uit I-liggers zowel voor de vloeren, wanden als het dak. Het houtskelet werd uitgevoerd in houten FJI-liggers (Finjoist) en KERTO (multiplex) 40 x 300 mm en langs buiten bekleed met houtwolplaten (Celit 3D) van 18 mm dik (thermische isolatie) en langs de binnenzijde met OSB3-platen van 15 en 18 mm (luchtdichtheid). Voor de isolatie van de I-liggers werd ingeblazen papiercellulose gebruikt (Dammstatt).
Door de grote glaspartijen op het gelijkvloers moesten om constructieve redenen een aantal metalen liggers en kolommen gebruikt worden. Hun aantal is echter beperkt gebleven omdat de architect waar mogelijk gelijmd gelamelleerde liggers heeft toegepast.
Hoe vreemd het ook mag klinken, afgaand op de bosrijke omgeving waarin deze mooie villa van 190 m2 (bewoonbare oppervlakte) werd gebouwd, toch stonden de bouwvoorschriften geen volledige houten gevelbekleding toe. Gert Willemen zag zich genoodzaakt om zijn toevlucht te nemen tot een ander materiaal voor een deel van de gevelbekleding. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een oplossing met Eternitplaten met betonuitstraling voor het gelijkvloers en een horizontale houten bekleding in Platowood (thermisch behandeld vuren) voor de verdieping. Om oververhitting in de zomer te vermijden, werden twee zonneweringen voorzien: vaste horizontale open oversteken aan de zuidzijde en verticale opendraaiende luiken in Platowood aan de westzijde.
De uitvoering van de ramen illustreert het oog voor detail van de architect. Was het u al opgevallen dat niet alle buitenschrijnwerk zichtbaar is? Om de raamkaders onzichtbaar te maken, werden ze rechtstreeks in de ruwbouw ingebouwd. Wat een simpel idee lijkt, is echter niet zo makkelijk in praktijk uit te voeren. Een van de belangrijkste struikelblokken was het vermijden van vochtproblemen. Zonder te veel in detail te willen treden, wil hij nog kwijt dat de zichtbare raamkaders uitgevoerd werden in gevernist vuren, de onzichtbare in afzelia.
Voor de afwerking binnen viel de keuze op o.a. bamboe. Dit materiaal loopt als het ware als een rode draad doorheen het interieur: vloerbekleding, keuken en – trap. Deze springt onmiddellijk in het oog. De trap werd uitgevoerd in bamboemultiplex. De aan- en optredes worden gevormd door stroken die haaks op elkaar zijn gelijmd en geschroefd. Men loopt dus over de kopse kant van de multiplex. Het was mijn bedoeling om een lichte, zelfdragende trap te maken in één enkel materiaal, besluit de interieurarchitect.
Ontwerp: e-Projecten, Gert Willemen, Kinderwelzijnsstraat 20A te 2920 Kalmthout (03/666 21 61 &ndash: gert@eprojecten.be)
Uitvoering: zelfbouw, in samenwerking met Jan Heymans schrijnwerkerij (schrijnwerk en meubilair)
Prijs per m2: 1500 €/m2 excl. BTW (meubilair inbegrepen), exclusief zwemvijver en tuinberging.
Foto’s : Stefan Jacobs
e-Projecten
Gert Willemen - Kinderwelzijnsstraat, 20A | 2920 Kalmthout
T. 03/666 21 61
E. gert@eprojecten.be
W. www.eprojecten.be